
Kurser och nätverk
Vill du lära dig att kubbmura, sy i linnetyg eller tälja? Vi har kurser och utbildningar i många olika ämnen för både nybörjare och dig som vill fördjupa dina kunskaper.
Om Sörmlands museums kurser
Alla kurser innehåller gott om möjligheter att prova olika tekniker samtidigt som du lär dig teori. De flesta av våra kurser riktar sig till personer från 16 år och uppåt.
Anmälan
Du anmäler dig genom att köpa din kursplats i vår webbutik. Anmälan är bindande. Vid avbokning efter sista anmälningsdag debiteras halva kursavgiften. Om din plats kan fyllas av en reserv debiteras ingen avgift. Avgift debiteras inte heller vid sjukdom som kan styrkas med ett läkarintyg.
Kursavgifter
I kursavgiften ingår vanligtvis material. I vissa fall tillkommer en materialkostnad för vissa kurser, det framgår i så fall i kursinformationen.
Är du medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen eller Hemslöjdsföreningen Sörmland? Då har du rabatt på vissa kurser. Detsamma gäller om du är under 26 år.
Om du har en förfrågan om skräddarsydda kurser, vänligen eposta dina önskemål till Skyddad adress.
Kommande kurser
-
9 jun 2023 - 11 jun 2023
Kurs: Färga som förr
Det här är en kurs för dig som vill veta och lära dig mer om hur man färgar med växter på ullgarn och ylletyg. Som kursdeltagare får du lära dig växtfärgningens grunder och hur växtfärgningen förändrats genom tiderna. Vi fokuserar på de pigment som använts de senaste 1500 åren i Sverige och färgar grönt, gult, blått, rött och rosa.
-
12 jun 2023 - 13 jun 2023
Kurs: Timmerlagning
På kursen går vi igenom vanliga skador och hur du går tillväga för att laga ditt timmerhus. Vi gör mindre lagningar på ett timmerhus och bilar fram en timmerstock. Hur görs en halvsulning? Vi diskuterar metoder vid lyft av byggnader och utbyten av rötskadade syllstockar. Vi tar även upp virkesval och verktygsvård.
-
14 jun 2023 - 15 jun 2023
Kurs: Byggnadsvård - utvändigt snickeri
På kursen går vi igenom vanliga utvändiga fasadskador på trähus och vad du bör tänka på när du ska reparera. Vi provar på att göra lämpliga lagningar på ytterpanelen runt fönster och dörrar och diskuterat olika problem som kan uppstå och vilka lösningar det finns. Vi gör också olika byggnadsdetaljer som avslutning på fasadpanel. På kursen arbetar vi med de vanligaste handverktygen, lär oss om olika träförband och diskuterar virkesval, samt återanvändning av olika material. I mån av tid prövar vi enkla metoder för verktygsvård ute i fält.
-
17 jun 2023 - 18 jun 2023
Kurs: Lerklining
OBS! Kursen är fullbokad! Vill du stå på reservplats kontakta Kjell Taawo.
Vi blandar olika typer av lerbruk och putsar med olika tekniker. Vi går också igenom lerputsade ytors betydelse för inomhusklimat och värmelagring. -
27 jun 2023 - 28 jun 2023
Kurs: Renovering av tegeltak
Har du ett tegeltak som behöver renoveras eller läggas om? Eller vill du bara lära dig mer om tegeltak? Detta är kursen för dig! Du får lära dig grunderna i hur ett tak är uppbyggt och vad du bör tänka på vid renovering. Under kursen håller vi till vid ett äldre hus i Solbacka där vi arbetar vi både praktiskt och teoretiskt. Målet är att du efter kursen ska ha fått grundkunskaper om vad du bör tänka på när du själv ska lägga om ett äldre tegeltak
-
27 jun 2023 - 28 jun 2023
Kurs: Fönsterrenovering
Byt inte ut dina gamla fönster! Miljö, ekonomi, kvalitet, utseende och kulturhistoria - allt talar för att ta hand om husens ögon. Vi går igenom grunderna i traditionell fönsterrenovering. Ta gärna med ett eget fönster att arbeta med.
-
4 jul 2023 - 5 jul 2023
Kurs: Kallmurning med natursten
Under två dagar arbetar vi med att laga en raserad stengärdesgård. Samma hantverk kan användas till att bygga en traditionell husgrund eller en vacker stödmur i den egna trädgården. Vi lär oss också om andra traditionella grundläggningstekniker och vanligt förekommande stenmurar, vilka skador som kan uppstå och hur de åtgärdas. Vi arbetar endast med handverktyg och enklare hjälpmedel. Allt för att nå fram till målet – att deltagaren snabbt ska känna sig trygg i att komma igång med sitt egna projekt!
-
6 jul 2023 - 7 jul 2023
Kurs: Mura och putsa
Är du intresserad av att lära dig grunderna i att mura och putsa är detta kursen för dig! Under två dagar går vi igenom grunderna för murat och putsat byggande.
-
8 jul 2023 - 9 jul 2023
Kurs: Lerklining
Vi blandar olika typer av lerbruk och putsar med olika tekniker. Vi går också igenom lerputsade ytors betydelse för inomhusklimat och värmelagring.
-
8 sep 2023 - 10 sep 2023
Kurs: Sy folkliga livplagg
Sy ett livstycke, en väst eller tröja till din folkdräkt eller för att använda som ett plagg till din moderna garderob. Sömnadsteknikerna går under begreppet yllesömnad, men används till de skräddade och skurna plaggen oavsett det är kläde, siden eller bomull. Den här kursen fokuserar främst på tillpassning, vi gör en så kallad toile för att få en bra passform på plagget.
-
9 sep 2023 09:00 - 16:30
Kurs: Renovera din järnspis och ta hand om dina eldstäder
Enkla ”gör-det-själv-tips” kring hur man förlänger livslängden på järnspisar, kakelugnar och rörspisar.
-
23 okt 2023 - 25 okt 2023
Kurs: Fläta korgar i skalad pil
Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten samt med olika mönster och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med skalad pil som har barken borttagen, vilket är det historiskt vanligaste sättet att behandla pil på.
-
27 okt 2023 - 29 okt 2023
Kurs: Fläta korgar i oskalad pil
Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten samt med olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med oskalad pil, som har barken kvar.
-
10 nov 2023 - 12 nov 2023
Kurs: Kvinnor slöjdar en pall
Fortsättningskurs för dig med grundkunskaper i att tälja med kniv och yxa, t.ex. genom att ha deltagit i kursen Kvinnor täljer med kniv och yxa. Vi slöjdar en pall där krympteknik används i sammansättningar, dvs torra ben krymps fast i en fuktig sits.
-
11 nov 2023 - 12 nov 2023
Kurs: Traditionellt måleri
Linoljefärg, limfärg och slamfärg är tre vanliga traditionella färgtyper som har använts i hundratals år. Vi lär oss om olika bindemedel och pigment, blandar linoljefärg och limfärg, kokar rödfärg, provstryker och provar olika måleritekniker.