del av sjökort
Basutställning Koordinaten, Oxelösund

Trygga vikar och farliga grund

Havet har inte bara haft en avgörande roll för Oxelösunds tillväxt och industri. Det har också präglat vardagslivet för de människor som har bott och arbetat här. Som lotsar, sjömän eller helt vanliga skärgårdsbönder. Trygga vikar och farliga grund är en utställning om samspelet mellan havet och människorna som har levt av det.

del av sjökort

Oxelösunds historia har på många sätt präglats av närheten till havet. Här passerade de stora segelskeppen förbi, med laster från Östersjöns alla länder. Här höll lotsarna ständig utkik efter främmande fartyg. Och på sjökrogen möttes sjömännen, de som hade varit där ute.

Oxelösund har alltid varit som en port ut mot den stora världen. Och är det fortfarande.

Men havet var inte något som bara rörde sjömän, kaptener och lotsar. Det rådde även över livet för skärgårdens alla bönder. De som fiskade, jagade säl och samlade fågelägg för att överleva. De som kämpade emot vind, vågor och kyla i små träbåtar för att kunna sälja fisk på marknaden. För att få medicin när de var sjuka. Eller bara för att ta sig till skolan.

Men det var då det. De senaste hundra årens tekniska utveckling har förändrat människans förhållande till havet. Vi behöver inte längre lära oss var de farliga grunden finns. Satelliter hjälper oss att navigera. Vi fraktar allt mer varor, allt snabbare. I mataffären kan vi köpa fisk av alla möjliga sorter. Och vi tar det för givet.

Ändå är det fortfarande havet som bestämmer villkoren. Det finns ingen båt som klarar alla stormar. Ingen teknik som helt kan ersätta den mänskliga bedömningsförmågan.

Utställningen Trygga vikar och farliga grund som är producerad av Sörmlands museum i samarbete med Oxelösunds kommun finns att se i foajén till Oxelösunds bibliotek och kulturhus Koordinaten. Den är en fristående introduktion till utomhusutställningen Historien i Sörmland som finns utspridd på 26 röda vimpelprydda stolpar runtom i Oxelösund.