närbild modellteater
Basutställning

Gripes modellteatersamling

Upplev Harald Gripes modellteatersamling på Sörmlands museum! Här kan du upptäcka en egen värld av sagor och miniatyrlandskap baserade på Harald och Maria Gripes litterära och konstnärliga skatt.

närbild modellteater

Hösten 2020 fick Gripes modellteatermuseum nytt liv på Sörmlands museum. I den permanenta utställningen kan du ta del av Harald Gripes stora modellteaterskatt och en miniatyrvärld av sagor och fantasi.

Se reportage från invigningen

Utställning och magasin

Utställningen - med ett urval av samlingen - går att besöka när som helst under museets öppettider. Magasinet innehåller hela samlingen och är inglasat men låst. Du kan se in, men får bara gå in tillsammans med guide. För tider se nedan eller under sidan guidade visningar 

besökare läser sagor i utställningen

I utställningen finns en sagohörna.

Vad är en modellteater?

En modellteater är en teater i miniatyr, tillverkad av papper. Den kan vara så liten att den ryms i en tändsticksask eller så stor att den med lätthet fyller ut en dörröppning men allra vanligast är en scenyta på 70 x 60 centimeter. I modellteatern används figurer och dekorationer till olika pjäser. För att kunna röra figurerna över scenen används figurförare, ett slags metallpinnar som manövreras från sidan och sticks in mellan kulisserna. Modellteatern är nämligen inte bara en modell utan också en riktig teater som det är meningen att man skall spela på!

Historien bakom Gripes modellteatermuseum

Harald Gripe var en svensk konstnär och illustratör och var gift med författaren Maria Gripe, vars ungdomsböcker han illustrerade. Harald var en hängiven samlare av modellteatrar och kort före sin död donerade han sin stora samling till Nyköpings kommun. Det blev grunden för Sveriges enda modellteatermuseum, Gripes Modellteatermuseum. Museet stängdes 2018 men har öppnats på nytt i Sörmlands museums lokaler.

Ett samarbete med Nyköpings kommun

Harald Gripes modellteatersamling på Sörmlands museum innehåller samlingar som tidigare visades på Gripemuseet i Västra småskolan i Nyköping men också fler föremål såsom modellteatrar från Priors i Köpenhamn och Kortedala modellteater. Modellteatersamlingen på Sörmlands museum är en deposition från Nyköpings kommun och ingår alltså inte i museets ordinarie samlingar.