Korrektionshuset på Nyköpingshusområdet, ca 1900.
Basutställning Kungstornet Nyköpingshus

Fångar och korrektionshjon

Om vanartiga barn, lösdrivande män, oregerliga kvinnor, tjuveri, fylleri och slagsmål. Om disciplinering, straff, makt och vanmakt vid början och mitten av 1800-talet.

Korrektionshuset på Nyköpingshusområdet, ca 1900.

Fångar och korrektionshjon - Nyköpingshus på 1800-talet 

Brita och Anna Greta Jansdotter är två systrar som behöver "avvänjas från lättja och oduglighet samt vänjas vid arbete" eftersom deras mamma "så litet vårdar sina moderliga plikter".

Jan Erik Sundström är föräldralös och "mindre vetande". Sofia Brita Christina Landelius har fött ett oäkta barn och är lösdrivande. Så beskrivs några av de som sitter på arbetshuset på Nyköpingshus. Strax intill ligger länsfängelset där tjuvar, passlösa, fyllbultar och mördare blandas med kvinnor som sålt brännvin olagligt, ynglingar som rymt från det militära, andra som uppfört sig opassande och en som sålt rutten fisk.

På 1800-talet var Nyköpingshus inte längre något storslaget slott. Slottet hade brunnit på 1600-talet och bara ruiner var kvar. I det som varit slottets porthus och huvudentré låg nu ett fängelse. På området fanns också ett korrektionshus. Där spärrades människor in som på olika sätt bröt mot vad som ansågs "normalt". Kanske ansågs personen lat, var utan arbete eller tiggde. Dessa människor skulle anpassas till samhället genom att arbeta.

Möt dem i utställningen Fångar och korrektionshjon – Nyköpingshus på 1800-talet.