nåldynor

Broderiutmaning: kaninraset

I samband med att utställningen Djur & odjur gästade Sörmlands museum bjöd vi in till en broderiutmaning. Utmaningen pågick till den 28 februari 2022.

Så här deltar du:

Brodera ett svar på någon av dessa frågor:

  • Vad händer med en kanin som plötsligt blir fri efter år i fångenskap?
  • Hur klarar sig en kanin med Sveriges vackraste päls på egen hand i den urbana miljön?
  • Vilka anpassningar krävs och vilka superkrafter utvecklar kaninen?
  • Vem träffar kaninen och hur ser ungarna ut?

Material och teknik är valfritt, format cirka 20x20 cm.

Du behöver ett valfritt tyg att brodera på, en nål och tråd att brodera med. I utställningen kan du få inspiration till stygn och tekniker. Startkit för broderi kan köpas i vår butik.

Utmaningen pågår till 28 februari.
Delta genom att dela ditt bidrag på sociala medier under hashtagen #kaninraset eller lägg ditt bidrag i ett kuvert med ditt namn och adress på och lämna till vår reception eller posta till:

Sörmlands museum
Att: Karin Sterner
Box 314
611 26 Nyköping

Sörmlands museum tar emot dessa som en gåva. De kommer inte ingå i våra samlingar, utan användas i pedagogiskt syfte.

Sörmlands museum kommer att välja ut en deltagare som tilldelas ett pris för sitt bidrag. Priset är en materialsats till en broderad nåldyna, formgiven av Karin Holmberg och producerad av Sörmlands museum. Den finns i olika färger och mönster och vinnaren får själv välja motiv.

Dela ditt broderi på sociala medier under hashtagen #kaninraset så delar vi vidare broderierna i våra kanaler. På det sättet sprider vi slöjdglädjen!

Utställningen Djur och odjur är producerad av Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland och alla de broderande personerna.

Kaninraset 2010

Natten till den 20 februari 2010 inträffade en katastrof i Nyköping. Över 1 600 kaniner fanns i en tennishall för en efterlängtad rikstävling i kaninutställning. Utställare från hela landet hade samlats i Nyköping och deras kaniner övernattade i tennishallen när tyngden av nysnön som fallit fick taket och ena väggen att rasa in. Ingen människa kom till skada, men många kaniner dog i rasmassorna. Andra överlevde och fångades in. Men en hel del kaniner kunde aldrig återfinnas.

Efter raset har det blivit fler vildkaniner i Nyköping. En teori är att olyckan vintern 2010 kan ha bidragit.

Kaninraset satte även sina spår på Sörmlands museum. Sedan det nya museihuset invigdes 2018 finns här bland annat en rosa kanin i trä skulpterad av den finska konstnären Jasmin Anoschkin (född 1980).