Hertig Karls vinglas blir till
I Reijmyre glasbruk tillverkas Hertig Karls vinglas, för Sörmlands museum. Här får du se hur det går till!
Hertig karls-glasen tillverkas i Reijmyre glasbruk av glasmassa som är 1100 grader varm. Glasblåsare Ronnie Ståhl använder ett ihåligt rör, en så kallad glasblåsarpipa, för att fånga upp en bit av den varma glasmassan. Han gör den lilla klumpen jämn genom att rulla den mot en grafitplatta.
Sedan blåser Ronnie i glasblåsarpipan för att göra glasklumpen till en bubbla. Bubblan ska bli vinglasets kupa. Ronnie för in bubblan i en träform som är utskuren med kupans mönster. Sedan blåser Ronnie några gånger till i glasblåsarpipan. När han lyfter ut kupan ur formen har den fått precis rätt storlek och utseende.
Ronnie Ståhl lämnar över den färdiga kupan till John Vesanen som är glasmästare. Han ska göra glasets ben. Till det behövs lite mer glasmassa. Det får John utav glasblåsare Krister Johansson. Han sätter fast glasmassan mot kupans undersida. Sedan börjar John Vesanen forma benet.
När benet har fått rätt form får John lite mer glasmassa av Krister. Av det tillverkar John glasets fot. För att foten ska få rätt utseende använder John ett särskilt verktyg som fungerar som en form. John kontrollerar sedan att fotens mått stämmer.
Hertig Karls-glasen är dekorerade med ett sigill. För att göra sigillet behövs ytterligare lite mer glasmassa. John Vesanen ser till att glasmassan hamnar på rätt ställe och att den har rätt temperatur. Sedan trycker han på glasmassan med en sigillstämpel.
Nu är glaset nästan färdigt. Först måste det svalna. John Vesanen lägger glaset i en liten vagn som åker iväg till hyttarbetare Sune Karlsson som försiktigt plockar upp glaset och ställer in det i ett kylrör så att det får svalna långsamt. Glaset spricker om det kyls för snabbt.
Här kan du köpa Hertig Karls-glasen