Fem människor renoverar ett tegeltak

Kurs: Renovera tegeltak

En kurs om vad du bör tänka på när du ska lägga om ett äldre tegeltak. Planering, ställningsbygge, nedtagning och sortering av tegelpannor. Under kursen arbetar vi praktiskt med att lägga om ett litet tak.

Vi lär oss om tegeltakens historia och hur tegelpannor sett ut och tillverkats under olika tider. Vi pratar om hur man ser skillnad på handslaget tegel och maskintillverkat tegel. Du får också lära dig att bedöma tegelpannornas skick och om de har skador som gör att de inte längre bör användas.

Vad är antikvariskt viktigt att bevara och varför? Hur reparerar och underhåller jag på bästa sätt ett gammalt tegeltak? Vilka skador är viktiga att åtgärda och hur gör man det? Hur illa är det med mossa på taket? Behöver man verkligen behandla taket med kemikalier för att slippa alger och mossa?

På kursen får du lära dig grunderna i hur ett tak är uppbyggt och vad du bör tänka på vid renovering. Reparation av underlagstaket, olika tätskikt, läktavstånd och återläggning av tegelpannor. Vi diskuterar också planering, ställningsbygge, nedtagning och sortering av tegelpannor. Är det kanske inte lämpligt att göra arbetet själv? På den här kursen får du också veta hur du kan ta in offerter och vad du bör tänka på för att undvika att det går fel.

Under kursen håller vi till vid en äldre förrådsbyggnad vid Vagnhärads station där vi arbetar vi både praktiskt och teoretiskt. Målet är att du efter kursen ska ha fått grundkunskaper om vad du bör tänka på när du själv ska lägga om ett äldre tegeltak. Inga förkunskaper krävs.

Kursdeltagarna tar med egen fika och lunch, samt egna arbetshandskar och kläder efter väderlek. De som har möjlighet får gärna ta med egen kofot, hammare och hovtång. Byggmaterial och andra verktyg tillhandahålls på kursen. Studiematerial ingår i kursavgiften.

Kursledare

Jon Åhlund är trähantverkare och båtbyggare, utbildad vid DaCapo Hantverksskola i Mariestad och Stensunds folkhögskola. Jon är verksam i det egna företaget Åhlund Byggnadsvård AB och är också en uppskattad kursledare och föreläsare.

Kostnad

Ordinarie: 1 900 SEK
Medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 1 800 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 5 september 2022.

Datum:

Lördag 17 sep - Söndag 18 sep 2022

Plats:

Vagnhärad station, Vagnhärad

Tid:

Lördag och söndag klockan 9-17

17 sep