Grönklädd person slipar en kniv

Kurs: slipa verktyg

Vassa verktyg är grunden till ett bra hantverk vare sig det är slöjd, snickeri eller byggnadsvård. På kursen lär du dig att slipa och bryna dina verktyg som exempelvis kniv, yxa, hyvelstål och stämjärn.

På kursen får du lära dig slipa och bryna dina verktyg för träbearbetning som exempelvis kniv, yxa, hyvelstål och stämjärn. Du lär om slipfaser och eggvinklar för olika typer av träbearbetning.
Vi använder Tormeks slipmaskiner och du kommer främst att slipa med jiggar men får även kunskap och tips på hur det går till att slipa på fri hand. Du lär dig att bryna dina verktyg och får testa olika brynen. Inga förkunskaper krävs.

Alla kursdeltagare kommer att ha egen Tormek under kursen. För den som har en egen slipsten av modell Tormek eller liknande kan dessa tas med, det möjliggör att vi kan ta emot fler deltagare.

Information om kursledaren

Lärare är Simon Svennberg, slöjdlärare i Nyköpings kommun och har tidigare arbetat som Länshemslöjdskonsulent i Sörmland och i Kalmar län.
Simon är utbildad i trähantverk och slöjd vid Västerbergs folkhögskola och Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk och har stor vana att slipa och bryna verktyg.

Kostnad

Ordinarie: 950 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 850 SEK
Ungdom, 16-25 år: 500 SEK

Sista dag för anmälan och biljettköp: 15 augusti 2022

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Söndag 4 sep 2022

Plats:

Träverkstan, Sörmlands museum, Nyköping

Tid:

Söndag kl 9.30-17

4 sep