En kvinna och en man i arbetskläder klinar ett lergolv

Kurs i lerklining och lergolv

Tillsammans med Johannes Riesterer och Kjell Taawo blandar vi olika typer av lerbruk, lägger lergolv och putsar med olika tekniker. Vi går också igenom lerputsade ytors betydelse för inomhusklimat och värmelagring.

Under två dagar blandar vi olika typer av lerbruk, lerklinar väggar och slutför ett lergolv. Lerklining är en traditionell metod att med lerbruk putsa innerväggar för att vindtäta och få en slät yta inför målning och tapetsering. Lergolv användes i stor utsträckning i förhistoriskt byggande och har nu kommit tillbaka i modernt ekologiskt byggande. Lerbruk är värmelagrande och därför mycket bra att kombinera med golv- och väggvärme. Vi kommer att blanda olika typer av lerbruk, gå igenom lerputsade ytors betydelse för inomhusklimatet och putsa med olika tekniker.

Inga förkunskaper krävs.

Att ta med

Ta med oömma kläder, fukttåliga handskar, lunchmatsäck samt fika.

Kursledare

Kursledare är Johannes Riesterer, ursprungligen tysk möbelsnickare som 1993 kom till Sverige, hamnade på en kurs i lerbygge och är sedan dess ohjälpligt fast i lerbruket. Förutom att vara en av Sveriges absolut mest erfarna lerbyggare, med otaliga nybyggnads- och renoveringsprojekt, är Johannes även ugnsmurarmästare med mästarbrev från Finland och specialiserad på massugnar. Johannes arbetar med lerbygge och ugnsmurning i det egna företaget Eld och Lera och är även en frekvent anlitad kursledare och föredragshållare.

Kostnad

Ordinarie: 1 900 kr
Medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen 1 800 kr

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 17 september 2021.

Datum:

Lördag 2 okt - Söndag 3 okt 2021

Plats:

Tovastugan, Nyköping

Tid:

Lördag 9-17
Söndag 9-17

2 okt