Renovering av fönster

Kurs: Fönsterrenovering

Byt inte ut dina gamla fönster! Miljö, ekonomi, kvalitet, utseende och kulturhistoria - allt talar för att ta hand om husens ögon. Vi går igenom grunderna i traditionell fönsterrenovering. Ta gärna med ett eget fönster att arbeta med.

En kurs där du lär dig grunderna i att renovera traditionella träfönster. Målet är att du ska lära dig samtliga moment som krävs för att renovera ett fönster som har ett normalt underhållsbehov. Vi går igenom borttagning av färg och äldre kitt, borttagning av järnbeslag och trasiga eller rostiga skruvar, urplockning av glas och ersättning av trasig ruta, hur du skär till ett nytt glas i rätt storlek, stiftning, kittning och slutligen målning med linoljefärg.

I kursen används enbart traditionella material och metoder som både är av hög kvalitet och skonsamma mot dig och miljön. Vi pratar även om hur fönstren har sett ut och förändrats genom historien, hur ett fönster är uppbyggt och hur man tätar det på rätt sätt för bästa funktion. De flesta som går kursen brukar ha med sig ett eget fönster att arbeta med, men det finns även fönster att pröva de olika momenten på om du inte har möjlighet till det. Vi kommer även prata om trälagningar, men kommer inte ha tid att utföra några större lagningar på plats, varför det är bättre om fönstret du tar med inte är i allt för dåligt skick.

Vi går också igenom vilka verktyg och redskap som är bra att använda i de olika momenten. Verktyg finns att låna, men har du en favoritskrapa eller något annat som du kommer använda hemma så går det bra att ta med det! Inga förkunskaper krävs.

Kursledare

Kurledare är Stefan Edentorp, fönsterhantverkare och David Hansson, byggnadsantikvarie.
Stefan Edentorp är en mycket uppskattad kursledare, och har med sin egen fönsterrenoveringsfirma i Kolmården lång erfarenhet av att arbeta med alla typer av fönster, från torp till villor och herrgårdar.

Kostnad

Ordinarie: 2 000 SEK
Medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 1 900 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 12 juni 2023.

Datum:

Tisdag 27 jun - Onsdag 28 jun 2023

Plats:

Träverkstan, Sörmlands museum

Tid:

Tisdag och onsdag kl. 9.00-16.30

27 jun