Färgade garn i regnbågens färger

Kurs: Färga som förr

Det här är en kurs för dig som vill veta och lära dig mer om hur man färgar med växter på ullgarn och ylletyg. Som kursdeltagare får du lära dig växtfärgningens grunder och hur växtfärgningen förändrats genom tiderna. Vi fokuserar på de pigment som använts de senaste 1500 åren i Sverige och färgar grönt, gult, blått, rött och rosa.

Ta ditt textila skapande till nya nivåer genom att färga material själv. Innan 1870-talet färgades alla textilier med växtfärger och på den här kursen får du lära dig metoder att färga garn och tyg för att använda det i olika typer av projekt. Vi kommer att undersöka en del äldre textila föremål för att diskutera vilka färger som använts, hur dessa påverkats av ålder och hur de färgats. Vi jobbar med inhemska och importerade växter. Kursen lär dig förstå vilka moment som är viktiga i växtfärgning och vilka som gör att färgerna kan förändras med små medel. Innehåller historik, miljöfakta, ull- och silkesfärgning samt vård.

Kursledare

Kursledare är Maria Neijman. Maria har över 25 års erfarenhet av växtfärgning, tillsammans med kollegan Amica Sundström driver hon textilföretaget Historical Textiles som fokuserar på rekonstruktioner av just historiska textilier.

Kostnad

Ordinarie: 2 000 SEK
Medlem i Sörmlands Hemslöjdsförening: 1 800 SEK
Ungdom, 16-25 år: 1 000 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 25 maj 2023.

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Fredag 9 jun - Söndag 11 jun 2023

Plats:

Textilverkstan, Sörmlands museum

Fredag 9 juni kl. 17-20
Lördag 10 juni och söndag 11 juni kl. 09.30-17.00

9 jun