Garn och verktyg för vävning

Grundkurs i vävning

KURSEN ÄR FULLBOKAD. Under fem dagar får du lära dig vävningens alla grundmoment från hur du läser en vävnota, till varpning, uppsättning och vävning. Vi jobbar med naturmaterial och väver på fyra skaft.

Datum: 22-26 juni
Kursledare: Maria Neijman, vävare och hemslöjdskonsulent

Denna kurs arrangeras i samarbete med Eskilstuna folkhögskola och är förlagd till Vävstugan på Törnerosgatan 6 A i Eskilstuna.

Kursens mål

Efter kursen ska du kunna förstå och veta vad det är som påverkar de olika momenten i vävningen och hur du gör för att sätta upp en väv i en vävstol. Du får kunskap om olika typer av garner och hur du sköter dina vävar på bästa sätt. Du får kännedom om olika vävstolar och redskap. Du har satt upp och vävt en egen väv.

Kursinnehåll

I kursen ingår alla moment i planering, varpning, uppsättning och vävning av en väv på fyra skaft. Vi fokuserar på vävning i tuskaft, panama och kypert. Materialkunskap- vilket material är lämpligt till vad för sorts vävar. Textil- och vävhistoria.

Övrigt

Kursen genomförs i samarbete med Eskilstun afolkhögskola. Vid anmälan kommer du att prata på telefon med kursledaren om vilken väv som är lämplig som första väv och vilket sorts material som behövs till den. 

Kostnad

Kursavgift 1500 kronor. Kostnaden täcker för- och eftermiddagsfika samt förbrukningsmaterial, verktyg och kurslitteratur.

Förkunskaper

Du behöver inte kunna väva eller sätta upp vävar sedan innan. Garnvana är bra men det är inget krav eller förutsättning för att delta på kursen.

Anmälan

Anmälan sker på Eskilstuna folkhögskolas webbplats. Obs! Kursen är fullbokad. 

Datum:

Måndag 22 jun - Fredag 26 jun 2020

Plats:

Vävstugan på Törnerosgatan 6 A i Eskilstuna

Tid:

22 jun 09:00 - 26 jun 15:00
22 jun