Torskfiler i block frysta, mamma och tre barn ska laga fisk

Fisk är fyrkantig, hårt och kallt. Kerstin Flagstad med barnen från vänster Elin, Erika och Josefine. Från Insamling av matminnen åren 1996 till 1998

Insamling av matminnen

Vi vill bevara dina minnen, tankar, recept och berättelser kring mat! Det vi samlar in hamnar i våra samlingar och arkiv.

Hur vi äter och vad vi äter berättar mycket om vår tid och våra vanor. Vilka ideal som råder och vilka influenser vi påverkas av, liksom teknisk utveckling och tillgången på råvaror. Mat och ätande handlar inte bara om att få i sig näring – det kan också handla om traditioner, social samvaro, fest, tröst, stress och livspussel.

Under perioden november 2020 till april 2021 genomför Sörmlands museum en insamling av matminnen. Dela med dig av dina minnen, upplevelser, tankar, recept och berättelser om mat! Om hur ni åt i din barndom och vad du äter idag. Vilka människor, möten och resor som kanske påverkat din matlagning. Tankar kring hälsa, miljö och dieter.

Du deltar genom att fylla i vårt webformulär. Materialet kan komma att användas i museets utställningar, publikationer och till forskning.

Stort tack för att du vill bidra med din berättelse!